Ο Αγγελής Γοβγίνας στα Βρυσάκια

Στα τέλη Μαΐου έφθασε στην Εύβοια ο Αγγελής Γοβγίνας που υπηρετούσε κοντά στον Αλή πασά. Είχε πολεμήσει με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς. Ο Αγγελής Γοβγίνας έφθασε στα Βρυσάκια και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατόρθωσε να οργανώσει συστηματικά το στρατόπεδο εκεί και να μεταβάλει τους απειροπόλεμους ως τότε Ευβοείς σε γενναίους και άφοβους στρατιώτες. Επανειλημμένες ήταν οι επιθέσεις και οι νίκες κατά των Τούρκων των γειτονικών περιοχών.

Ο Αγγελής Γοβγίνας στα Βρυσάκια
Ο Αγγελής Γοβγίνας ή Γοβγιός, ήρωας της Εύβοιας, εμψύχωσε τους συμπολεμιστές του και με τη σημαντική νίκη στα Βρυσάκια ανάγκασε τον Ομέρ Βρυώνη να εγκαταλείψη την Εύβοια.

Στις 10 Ιουνίου ο Ομέρ Βρυώνης καταλαμβάνει την Λιβαδειά και αμέσως μετά έσπευσε να καταπνίξει την επανάσταση που είχε ξεσπάσει και στην Εύβοια, για να εξασφαλίσει τις συγκοινωνίες και τον ανεφοδιασμό του, προκειμένου να προχωρήσει στην Αττική.

Ο Ομέρ Βρυώνης έφθασε στη Χαλκίδα στις 14 Ιουλίου και κατευθύνθηκε την επόμενη στα Βρυσάκια. Η θέση αυτή ενισχυόταν ήδη από τη θάλασσα από το πλοίο του Αλέξανδρου Κριεζή καθώς και από άλλα Λιμνιώτικα πλοία, ενώ από την ξηρά από ένα μεγάλο οχύρωμα και ένα τηλεβόλο. Μόλις αντιλήφθηκε τον τουρκικό κίνδυνο ο Αγγελής Γοβγίνας έσπευσε ο ίδιος με 300 άνδρες να κρατήσει το οχύρωμα, ενώ οι έμπιστοι του Κώτσος και Μπαλαλάς τοποθετήθηκαν με τους άνδρες τους στο ανατολικό και νότιο μέρος.

Ο Ομέρ Βρυώνης επιτέθηκε με 3.000 άνδρες καθώς και με τους ντόπιους Τούρκους της Χαλκίδας. Οι προσπάθειες του Ομέρ Βρυώνη στράφηκαν περισσότερο στην καταστροφή του οχυρώματος του Γοβγίνα. Το θάρρος όμως του αρχηγού και των συμπολεμιστών του, παρά τις επανειλημμένες και ορμητικές επιθέσεις των Τούρκων, δεν μειώθηκε. Έπειτα από 7 ώρες πεισματικής μάχης, ο Ομέρ Βρυώνης αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Σημαντική ήταν σε αυτή τη μάχη η συμβολή του Υδραίου Αλέξανδρου Κριεζή, που από το πλοίο του με αδιάκοπο τηλεβολισμό επέφερε σημαντική φθορά στους Τούρκους. Η νίκη στα Βρυσάκια, όμως, επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στην προσωπικότητα και τον στρατηγικό νου του Αγγελή Γοβγίνα.

Ο Ομέρ Βρυώνης μέσα σε δύο μήνες είχε υποστεί δύο σημαντικές ήττες. Γι’ αυτό τρεις μέρες αργότερα ο πασάς εξεστράτευσε και πάλι εναντίον των Ελλήνων στα Βρυσάκια, αλλά στο μεταξύ ο Αγγελής Γοβγίνας με τους άνδρες του είχε αποσυρθεί στον Άγιο. Έτσι περιορίστηκε να κάψει μόνο τις καλύβες των Ελλήνων στα Βρυσάκια και να επιστρέψει στη Χαλκίδα.

Οι Τούρκοι της περιοχής τον παρακαλούσαν να μείνει στην Εύβοια, για να εκκαθαρίσει την περιοχή. Ο Ομέρ Βρυώνης όμως, βλέποντας το μάταιο της κατάστασης για τον ίδιο και ότι έχανε άνδρες του και καθυστερούσε, αποφάσισε να φύγει για την Αττική. Μόλις έφυγαν οι τουρκικές δυνάμεις από την Εύβοια, ο Αγγελής Γοβγίνας έσπευσε με τους άνδρες του να ανακαταλάβει τα Βρυσάκια.

Με πληροφορίες από: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)