Το 1910 η Ιαπωνία ελέγχει και την Κορέα και τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά για αυτήν από το εξής γεγονός: Το 1914 ξεκινά ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ιαπωνία συντάσσει τον εαυτό της με την Αντάντ, δηλαδή με την «Αγαστή Συμφιλίωση», που ήταν η αντίπαλη των Κεντρικών Δυνάμεων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δηλαδή συντάσσεται -στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- η Ιαπωνία με τη Γαλλία, την Αγγλία, ενώ, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνετάγη με τον Άξονα, δηλαδή με τη Γερμανία, την Ιταλία. Η Ιαπωνία έπαιξε και κέρδισε.
Η Ιαπωνία το 1918 βρέθηκε μεταξύ των νικητών του πολέμου, και γι’ αυτό είχε κέρδη εδαφικά πολύ σπουδαία για αυτήν, διότι της δόθηκαν από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών που ακολούθησε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα εδάφη που η Γερμανία είχε και έλεγχε στο βόρειο τμήμα της Κίνας, και αυτό ενδιέφερε πάρα πολύ τους Ιάπωνες. Αλλά εκείνο το οποίο ήθελε πολύ η Ιαπωνία και το πήρε ήταν η άλλη αλυσίδα νησιών που ενώνει την Ιαπωνία με τη χερσόνησο της Καμτσάτκα, που ονομάζεται Κουρίλες Νήσοι.
Αυτές τις Κουρίλες Νήσους τις παίρνει η Ιαπωνία από τη Ρωσία, γιατί η Ρωσία παρότι λογικά θα ήταν μέσα στους νικητές του πολέμου, λόγω της Οκτωβριανής Επανάστασης και της αποχώρησης της Ρωσίας από τα πεδία των μαχών το 1917, όταν τελειώνει ο πόλεμος το 1918 η Ρωσία δεν είναι στους νικητές. Έτσι, η Ιαπωνία μπορεί να πάρει από τη Ρωσία αυτά τα πάρα πολύ σπουδαία για αυτήν νησιά.
Τα νησιά Κουρίλες η Ιαπωνία τα έχασε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διότι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ρωσία πολέμησε κανονικά μέχρι τέλους και πολύ γενναία, και έτσι στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Ρωσία ήταν στους νικητές του πολέμου, ενώ η Ιαπωνία στους ηττημένους, και έτσι η Ρωσία ξαναπήρε τις Κουρίλες Νήσους και οι Κουρίλες Νήσοι είναι μέχρι σήμερα ρωσικές και οι Ιάπωνες θρηνούν τις Κουρίλες Νήσους σαν χαμένη πατρίδα και είναι ένας μεγάλος λόγος διπλωματικών εντάσεων, μέχρι σήμερα, μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας.
Οι Ιάπωνες δηλαδή, πλέον, μετά το 1905, κατακτούν την Κορέα, κατακτούν τμήματα της νότιας Μαντζουρίας, τμήματα των γερμανικών πρώην εδαφών και είναι έτοιμοι το 1931 να καταλάβουν τη Μαντζουρία, όπερ και πράττουν. Το 1931 πλέον καταλαμβάνουν τη Μαντζουρία, και, με βάση πλέον τη Μαντζουρία, το 1937 εισβάλλουν στην Κίνα.
Σύμφωνα με την κοινή γνώση, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκινάει με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 στην Πολωνία, όμως, κατά τους μελετητές, δεν ξεκινά τότε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, παρά ξεκινά με την είσοδο των Ιαπώνων στην Κίνα το 1937. Η Ιαπωνία θα κτυπήσει την Κίνα, θα την ελέγξει μέχρι περίπου το 1944, και στη διάρκεια αυτών των ετών της κατοχής της Κίνας από τους Ιάπωνες, οι Ιάπωνες θα διαπράξουν ανήκουστα εγκλήματα απέναντι στον κινέζικο πληθυσμό, διότι στόχος τους ήταν να εξαλείψουν τους Κινέζους και να μετατραπεί η Κίνα σε Ιαπωνία.
Είναι δύσκολο, βέβαια, γιατί πρώτον οι Κινέζοι είναι πάρα πολλοί, δεύτερον και αυτοί πολεμούν, και τρίτον την εποχή αυτή, μέσα στην Κίνα υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις -τόσο αστικές, δημοκρατικές, όσο και κομμουνιστικές- οι οποίες πολεμούν εναντίον των Ιαπώνων και μάχονται και μεταξύ τους, άρα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.
[…] τα οποία κατέλαβε, την Ταϊβάν, τα νησιά Ρίου Κίου, τις Κουρίλες Νήσους. Κατέκτησε την Κορέα, πήρε τη Μαντζουρία, μπήκε στην […]